Spelåret 2023-2024

Kommande konserter

SCENSOMMARKONSERT MED GO

19 SEPTEMBER 2023

Konsertfakta

Datum
Tisdag 19 september

Konsertstart
19.00

Plats
Åhaga

Dirigent
JOACHIM GUSTAFSSON

Solister
MIA KARLSSON, sopran
ANN-KRISTIN JONES, mezzo
DANIEL RALPHSSON, tenor
KRISTIAN LINDROOS, basbaryton

Presentatör
GÖRAN GADEMAN

BORÅS SYMFONIORKESTER

Program
Ur: Nabucco, Wicked, Mytomania, Don Giovanni, Mästersångarna, Flygande Holländaren, Platée, Viva La Mamma, Traviata

SCENSOMMARKONSERT MED GO

Vi upprepar vårt samarbete med GöteborgsOperan och bjuder på smakprov ur deras kommande säsong samt därutöver några både vokala och orkestrala örhängen ur operalitteraturen. Detta framförs med vår symfoniorkester för att ge verken full klang och rättvisa.

Säsongen innehåller en stor bredd av musikaliska uttryck och det innebär att kvällens kollage innehåller allt från dramatik till lyriska och finstämda arior. Som solister framträder Mia Karlsson, sopran, Ann-Kristin Jones , mezzo, Daniel Ralphson, tenor och Kristian Lindroos, basbaryton.

Vi inleder med Uvertyr och Fenenas bön ur Verdis genombrottsopera Nabucco, kommer senare att få ett större avsnitt ur Mozarts Don Giovanni samt bl.a. en dramatisk del från Wagners Den flygande holländaren. Dessa stycken från frekvent spelade klassiska operor varvas med verk från barocken (Platée, 1745) fram till nyskrivet i våra dagar (Mytomania, 2020) samt en mix i form av Donizettis Viva la mamma från 1827 med ny text av Claes Eriksson. Dessutom bjuds på ett smakprov ur musikalen Wicked.

Allt detta presenteras av GöteborgsOperans dramaturg Göran Gademan.

TRE KVINNOR

31 OKTOBER 2023

Konsertfakta

Datum
Tisdag 31 oktober

Konsertstart
19.00

Plats
Åhaga

Dirigent
JOACHIM GUSTAFSSON

Solist
FRANCISCA SKOOGH, piano

BORÅS SYMFONIORKESTER

Program
Clara Schumann – Pianokonsert i a-moll, opus 7
Elfrida Andrée – Symfoni nr 2 i a-moll

TRE KVINNOR

Finns det många kvinnliga kompositörer? Ja tittar man i Wikipedia så finns det tusentals.

Hör vi ofta verk av dessa? Nja nu får vi dela upp musiken lite grand. Talar vi om klassisk musik/konstmusik så är det betydligt färre. Tittar vi sedan på hur mycket denna konstmusik spelas så sjunker andelen ännu mer. Icke desto mindre så finns det några som sticker ut och nu försöker vi bättra på balansen genom att spela två kvinnliga kompositörer samt dessutom engagera Francisca Skoogh som pianosolist.

Clara Schuman (1819-1896) uppträdde i tidig ålder som den tidens barnstjärna. Pianospelet kom från hemmet där såväl mor som far var pianister. Den pianokonsert vi skall höra skrevs med stöd från hennes blivande make Robert Schumann med vilken hon senare fick åtta barn. Hon var dock bara 17 år när hon skrev och även framförde denna fantasifulla musik som bubblar av ungdomlig iver och energi.

Elfrida Andrée (1841-1929) var under framför allt 1800-talet en kvinnlig pionjär. Första kvinnliga telegrafist samt medverkade till att lagen möjliggjorde för kvinnor att bli organist. Detta blev hon också i Göteborgs domkyrka. Vi spelar hennes Symfoni nr 2 som uruppfördes i vår västra grannstad 1893.

PEER GYNT

19 MARS 2024

Konsertfakta

Datum
Tisdag 19 mars

Konsertstart
19.00

Plats
Åhaga

Dirigent
JOACHIM GUSTAFSSON

Solister
HUGO SVEDBERG, cello

Presentatör
ATLE JOHANSEN

SKÅDESPELARE, ELEVER FRÅN KULTURSKOLAN

BORÅS SYMFONIORKESTER

Program
Edvard Grieg – Utdrag ur Peer Gynt
Joseph Haydn – Cellokonsert nr 1 i C-dur

PEER GYNT

Ett av den norska litteraturens huvudverk är versdramat Peer Gynt som skrevs av Henrik Ibsen 1867. Något årtionde senare framfördes det som skådespel med musik av Edvard Grieg.

Nu framför vi delar med berättare och viss dramatisering med huvudvikten lagd på den finstämda och ibland dramatiska musiken. Några exempel som spelas i många sammanhang är Morgonstämning, Anitras dans, I bergakungens sal och Solveigs sang.

Joseph Haydn var liksom de andra stora wienklassicisterna Mozart och Beethoven otroligt produktiv. En verklista med 108 symfonier ett otal stråkkvartetter, sonater, kantater och mässor gör honom till en av de största. Här kommer vi att höra en ung solist Hugo Svedberg i Cellokonsert nr 1 från 1780-talet.

ITALIENSK OPERA

23 APRIL 2024

Konsertfakta

Datum
Tisdag 23 april

Konsertstart
19.00

Plats
Åhaga

Dirigent
JOACHIM GUSTAFSSON

Solister
STUDENTER FRÅN HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK I GÖTEBORG

Presentatör
MONICA DANIELSON

BORÅS SYMFONIORKESTER

Program
Scener ur:
Puccini – Suor Angelica och La Bohème
Leoncavallo – Pajazzo och Mascagnis Cavalleria Rusticana

ITALIENSK OPERA

Den här konserten ägnar vi åt några av de vackraste och mest kända verken ur den italienska operalitteraturen.

Operastudenterna från Högskolan för scen och musik framför tillsammans med Borås Symfoniorkester och Joachim Gustafsson, scener ur Puccinis gripande operor Suor Angelica och La Bohème, Leoncavallos älskade opera Pajazzo och Mascagnis Cavalleria Rusticana.

Stora känslor, gripande öden och oerhört vacker musik – opera när den är som bäst!

Monica Danielson, som är ansvarig för operautbildningen på HSM, kommer även denna gång att ledsaga oss genom programmet.