Spelåret 2019-2020

Kommande konserter

HIGH SCORE

26 JANUARI 2020

Konsertfakta

Datum
Söndag 26 januari

Konsertstart
14.00

PROGRAM
Bl.a:
Super Mario 
Angry Birds 
Game of Thrones 
Pirates of the Caribbean 
Song from a Secret Garden
Flagparade – Star Wars
Battlefield 3 
World of Warcraft 
Gudfadern 

Dirigent:
ULF WADENBRANDT

Solist:
IDA WADENBRANDT, violin

HIGH SCORE

För många unga idag så sker det första mötet med konstmusik genom just musik till dataspel och filmer. Många stora speltillverkare anlitar kompositörer från alla läger för att förhöja stämningen i sina spel. Mycket av den musiken klarar sig också bra på egna ben.

Därför bjuder nu Borås Symfoniorkester på en bländande konsert med musik från spel och filmer som: Tetris, Super Mario, Battlefield, World of Warcraft, Pirates of the Caribbean, Gudfadern, Star Wars, Game of Thrones m.m. Som solist i Song from a secret garden hör vi Ida Wadenbrandt, violin.

Räkna med en omväxlande, spännande och känslomässigt laddad konsert!

Vi har idag åter glädjen att välkomna Ulf Wadenbrandt som dirigent.

Han har vid flertal tillfällen lett orkestern i bl.a. Stjärnkväll på Åhaga, Liverpool plays Beatles och i samband med Nordic Textile Award 2011 med Robert Wells som solist. Nämnas kan att då pristagaren Hrafnhildur arbetar med hår fick hon en hårlock av både Ulf och Robert som fästes vid diplomet.

Ulf har dirigerat namnkunniga orkestrar såsom Czech National Symphony Orchestra, Norrköpings Symfoniorkester, DalaSinfoniettan, Jönköpings Sinfonietta, Gävle symfoniorkester, GWO. Han är känd för sina gränsöverskridande konserter, främst en blandning av klassiskt, pop och rock och har fått motta flera priser. Till exempel belönades han 2009 med Charlie Norman-priset.

Ulf är från och med hösten 2018 gästdirigent för Russian Philharmonic Orchestra och är även dirigent för Sweden Symphony Orchestra.

EN KVÄLL MED ROMANTIK

17 MARS 2020

Konsertfakta

Datum
Tisdag 17 mars

Konsertstart
19.00

PROGRAM
M. Bruch – Ouvertyren till operan Die Loreley
Violinkonsert nr 1 i g-moll op. 26
F. Mendelssohn – Symfoni nr 3 i a-moll op. 56

Dirigent:
JOACHIM GUSTAFSSON

Solist:
ANDERS HJORTVALL, violin

EN KVÄLL MED ROMANTIK

Borås Symfoniorkester inleder kvällens konsert med Ouvertyren till Operan Die Loreley, opera i fyra akter av Max Bruch, komponerad 1863.

Ouvertyren kan ses som en promenad genom den rhenska landsbygden och vars musik påminner om både Beethoven och Weber.
Konserten fortsätter med Max Bruchs violinkonsert nr 1 i g-moll op. 26, komponerad 1866 och är en av de mest populära och spelade violinkonserterna.

Kvällens solist Anders Hjortvall började sin musikerbana på Borås Musikskola där han som sjuåring tog lektioner för Margaretha Hedlund och antogs som 15-åring vid Göteborgs Musikhögskola. Han har vunnit första pris i Yamaha Music Foundations tävling och i Ljunggrenska tävlingen. Anders är konsertmästare i Malmö Operaorkester.

Efter pausen får vi avnjuta Felix Mendelssohn-Bartholdys symfoni nr 3 i a-moll op. 56 ”Den skotska”, komponerad 1842. Mendelssohns musik kännetecknas av en utpräglad tydlighet och måttlighet. Hans komponerande innehåller dessutom en lyrisk känslighet som uttrycks i ett perfekt balanserat tonspråk.

Kvällens tonsättare representerar romantiken under 1800-talet.

FAVORITI DI VERDI

28 APRIL 2020

Konsertfakta

Datum
Tisdag 28 april

Konsertstart
19.00

PROGRAM
G. Verdi
Ouvertyrer, arior, ensembler
och körnummer ur
Un giorno di regno, Rigoletto, La traviata,
Maskeradbalen, Falstaff, Aida

Presentation:
MONICA DANIELSON

Dirigent:
JOACHIM GUSTAFSSON

BORÅS SYMFONISKA KÖR

Sångsolister:
MASTERSTUDENTERNA I OPERA
FRÅN HÖGSKOLAN
FÖR SCEN OCH MUSIK I GÖTEBORG

FAVORITI DI VERDI

Med mer än 25 operor, varav minst ett dussin som regelbundet spelas, är Giuseppe Verdi en av de mest framgångsrika operakompositörerna. Till skillnad från en del missförstådda genier hade Verdi stor framgång redan under sin 87-åriga livstid.

Om man följer hans gärning får man en imponerade rad av kända titlar.

Det börjar med Un giorno di regno när han är 27 år. Fortsätter sedan med Nabucco 29, Macbeth 34, Rigoletto 38, Trubaduren 39, La traviata 40, Simon Boccanegra 44, Maskeradbalen 46, Ödets makt 49, Don Carlos 55, Aida 58, Othello 73 och Falstaff som har premiär när Verdi är 80 år. Med naturlighet och elegans skapade han många arior och körstycken som lätt sätter sig i minnet.

I kvällens program plockar vi upp ett antal favoriter ur denna rika repertoar. Det är masterstudenterna i opera på Högskolan för scen och musik som traditionsenligt utgör kärnan av solisterna. Ytterligare någon sångare kan tillkomma för att skapa kompletta ensembler.

Därutöver skall vi låta vår förra säsongens bildade Borås Symfoniska Kör framträda i några av Verdis mest älskade körpartier.

Monica Danielson, som är ansvarig för operautbildningen på HSM, kommer även denna gång att ledsaga oss genom programmet.