Spelåret 2023-2024

Kommande konserter

PEER GYNT

19 MARS 2024

Konsertfakta

Datum
Tisdag 19 mars

Konsertstart
19.00

Plats
Åhaga

Dirigent
JOACHIM GUSTAFSSON

Solister
HUGO SVEDBERG, cello

Presentatör
ATLE JOHANSEN

BORÅS SYMFONIORKESTER

Program
Edvard Grieg – Utdrag ur Peer Gynt
Robert Schumann – Cellokonsert i a-moll

Följ med oss på nästa konsert – Peer Gynt!

Borås Symfoniorkester har glädjen att presentera den nordiska musikhistoriens kanske mest uppskattade och spelade klassiska verk. Musiken bygger på versdramat Peer Gynt som är ett av den norska litteraturens största verk skrivet av Henrik Ibsen år 1867.

Musiken skrevs av Edvard Grieg några årtionden senare och innehåller stycken som I bergakungens sal, Anitras dans och Solveigs sang. Vi framför delar med berättare och viss dramatisering med tonvikten lagd på den finstämda, lättillgängliga och ibland mycket dramatiska musiken.

Texten ur Peer Gynt framförs av den kände föreläsaren och inspiratören Atle Johansen.

Dirigent är Borås Symfoniorkesters konstnärliga ledare Joachim Gustafsson som har en omfattande meritlista. Joachim är även konstnärlig ledare för Orquesta Filharmónica de Bogotá i Colombia och har dirigerat på ett flertal kända opera- och konserthus runt om i världen.

Du kommer dessutom att få njuta av Cellokonsert i A-moll av Robert Schuman. Musikverket är ett mästerverk av tankfullhet och drömsk passion. Solist är den unge Hugo Svedberg med rötter från Borås. Han har med framgång deltagit i flera tävlingar för unga musiker.

Hugo vann nyligen det prestigefyllda Polstjärnepriset där han framträdde med Göteborgs Symfoniker. Juryns motivering var – ”Hugo är en ung mästare med mäktig ton. Han har en självklar solistisk förståelse, musikalisk intelligens och innerlighet.” Denna blivande stjärna inom den klassiska musiken kommer nu till Borås. Ta vara på den möjligheten.

Vi kan lova en konsert som passar alla. Du som redan upptäckt den klassiska musiken får njuta av två framträdande verk. Du som är nyfiken på den klassiska musiken får njuta av mycket lättillgänglig och vacker musik.

ITALIENSK OPERA

23 APRIL 2024

Konsertfakta

Datum
Tisdag 23 april

Konsertstart
19.00

Plats
Åhaga

Dirigent
JOACHIM GUSTAFSSON

Solister
STUDENTER FRÅN HÖGSKOLAN FÖR SCEN OCH MUSIK I GÖTEBORG

Presentatör
MONICA DANIELSON

BORÅS SYMFONIORKESTER

Program
Scener ur:
Puccini – Suor Angelica och La Bohème
Leoncavallo – Pajazzo och Mascagnis Cavalleria Rusticana

ITALIENSK OPERA

Den här konserten ägnar vi åt några av de vackraste och mest kända verken ur den italienska operalitteraturen.

Operastudenterna från Högskolan för scen och musik framför tillsammans med Borås Symfoniorkester och Joachim Gustafsson, scener ur Puccinis gripande operor Suor Angelica och La Bohème, Leoncavallos älskade opera Pajazzo och Mascagnis Cavalleria Rusticana.

Stora känslor, gripande öden och oerhört vacker musik – opera när den är som bäst!

Monica Danielson, som är ansvarig för operautbildningen på HSM, kommer även denna gång att ledsaga oss genom programmet.