• Spelåret 2017-2018

 • JUBILEUMSKONSERT

  19 september

 • NÄKTERGALARNA

  14 november

 • JORDEN RUNT

  4 februari

 • BLÅSDUETT CONCERTINO

  6 mars

 • OPERASTUDENTERNAS AFTON

  17 april

Kommande konserter

BLÅSDUETT CONCERTINO

6 MARS 2018

Konsertfakta

Datum
Tisdag 6 mars

Konsertstart
19.00

R. Wagner – Ouveryr till Den flygande holländaren

R. Strauss – Duett Concertino, F-dur

W. Stenhammar – Symfoni nr 2, g-moll, opus 34

Dirigent: JOACHIM GUSTAFSSON

Solister:
SEBASTIAN WAGNER, fagott
STEN WESTERLUND, klarinett

BLÅSDUETT CONCERTINO

Med Richard Wagners ouvertyr till Den Flygande Holländaren hamnar vi i det romantiska 1800-talets mitt. Den flygande holländaren är en sägenomspunnen gestalt som spelat stor roll i sjömännens fantasi. Att möta honom på havet betydde olycka. Heinrich Heine har tagit upp denna sägen i sin diktning, och Wagner har hämtat sitt stoff hos honom. I ouvertyren hör vi dramatiken kring Holländarens förbannelse och irrfärder på det stormiga havet vid Norges kust, matrosernas sångtema och till sist Sentas ledmotiv.

I Rickard Strauss duett för klarinett och fagott får vi höra ett fullmoget verk av en åldrad kompositör, som med all sin livserfarenhet skapade ett både spirituellt och allvarligt samtal mellan de två blåsarna. Strauss antydde att stycket har förbindelse med Andersens saga om svinaherden där fagotten är svinaherde och klarinetten är prinsessa, eller kanske att en dansande prinsessa förvandlar en björn till prins. Hursomhelst har Strauss skapat ett verk som närmar sig den neoklassisistiska stilen med en tjusig transparent orkesterklang.

På fagotten hör vi Sebastian Wagner som är född i Heidelberg och utbildad vid musikhögskolorna i Mannheim och Detmold. 1994 kom han till Göteborgsoperan där han är stämledare och solofagottist. Klarinetten trakteras av skånefödde Sten Westerlund som varit solist i Arméns musikkår och numera spelar i Göteborgsoperans orkester. Han har utbildats både i Ingesund och vid Malmö musikhögskola.

Wilhelm Stenhammar fullbordade sin andra symfoni 1915, och tillägnade den ”mina kära orkestermusiker i Göteborgs Symfoniorkester”. Starkt influerad av både Bruckner och Brahms har han i den andra symfonin funnit en klart nordisk atmosfär med ambitionen att skriva en ”nykter och ärlig musik”. Här möter samtidens djärva harmonier äldre tiders polyfoni.

OPERASTUDENTERNAS AFTON

17 APRIL 2018

Konsertfakta

Datum
Tisdag 17 april

Konsertstart
19.00

J. Strauss – Ur Läderlappen

W. A. Mozart – Ur Trollflöjten och Figaros Bröllop

G. Verdi – Ur Rigoletto

Dirigent: JOACHIM GUSTAFSSON

Presentation:
MONICA DANIELSSON

Sång:
STUDENTER FRÅN HÖGSKOLAN
FÖR SCEN OCH MUSIK I GÖTEBORG
STUDENTER FRÅN MOZARTEUM I SALZBURG

OPERASTUDENTERNAS AFTON

Studenterna från operalinjen på Högskolan för Scen och Musik går en treårig utbildning. Denna kväll får vi i höra dem som snart är klara. Detta väcker stora förhoppningar, inte minst för oss som hörde flera av eleverna redan förra året. De imponerade verkligen på publiken med sina vackra ungdomliga röster.
I år blir det lite av en ”examen” inför boråsarna. Vi hoppas dessutom kunna komplettera med några internationella studenter från Mozarteum i Salzburg, så att vi även kan framför populära operanummer, som kräver en mer varierad besättning. Detta utbyte mellan Sverige och Österrike kommer säkert att inspirera de unga sångarna till ytterligare ansträngningar.

Konserten inleds med en äkta Wieneroperett, Läderlappen. Denna är skriven av Johann Strauss d.y. och tillhör denna älskade genre, som gjort sitt segertåg över världen såväl på Kungliga Operan, som på Metropolitan. Vi kommer här att bjuda på ett flertal örhängen med stor igenkänningsfaktor.

I andra avdelningen skall vi få njuta av kända operaarior och berömda operaensembler. Ur Mozarts Trollflöjten, som är ett drömspel om kärlekens kraft inspirerad av österländsk mysticism, får vi möta Papageno, Nattens drottning och Sarastro. I Figaros Bröllop, som skrevs 1781, finns idéer som förebådade den franska revolutionen, där greven blir rival till sin tjänare men förlorar spelet. Ett lustspel med många förvecklingar som inbjuder till skratt.

Avslutningsvis blir det bl.a. kvartetten ur Verdis Rigoletto, som väl utan tvekan är en av de mest raffinerade och älskade operaensembler!

Allt kommer att presenteras av operalinjens studierektor, Monica Danielsson från HSM. Detta borgar för att inte bara studenterna utan även vi i publiken får en mer fullvärdig totalupplevelse!