• Spelåret 2018-2019

 • GREAT AMERICAN SONGBOOK

  25 september

 • OPERA OCH OPERETTGALA

  13 november

 • STRÅKTONER OCH SLAGVERK

  3 februari

 • GÄSTSPEL AV GÖTEBORGS SYMFONIKER

  15 mars

 • PURCELL & PUCCINI

  23 april

Kommande konserter

PURCELL & PUCCINI

23 APRIL 2019

Konsertfakta

Datum
Tisdag 23 april

Konsertstart
19.00

H. Purcell – Dido och Aeneas
G. Puccini – Ur La Boheme, Madame Butterfly, Turandot och Tosca bl.a.

Presentation:
MONICA DANIELSON

Dirigent:
JOACHIM GUSTAFSSON

BORÅS SYMFONISKA KÖR

Solister:
VIKTOR JOHANSSON, TENOR
MARCO STELLA, BARYTON

OPERASTUDENTER FRÅN HÖGSKOLAN
FÖR SCEN OCH MUSIK I GÖTEBORG

PURCELL & PUCCINI

Aeneas var en central figur i det antika Grekland, son till Afrodite och förfader till Romulus och Remus som grundade Rom, kanske inte i verkligheten men dock i Vergilius diktning. Aeneas äventyr i Karthago har inspirerat flera operakompositörer. I Sverige gjordes en i slutet på sjuttonhundratalet av Josef Martin Krauss efter en idé av Gustav III. Henry Purcells version, Dido och Aeneas, kom redan under barocken. Purcell (1659-1695) skrev huvudsakligen sakral musik men även musik för scenen. Dido och Aeneas är dock hans enda verkliga opera. Förutom drottning Dido och den trojanske prinsen Aeneas förekommer häxor, andar och trollpackor och stor dramatik.

Solisterna i Dido & Aeneas är Operautbildningens avgångsklass som består av sju unga kvinnor – just som den gjordes vid uruppförandet 1689 på Mr. Josias Priests Boarding School; ”An opera by Young Gentlewomen”!

Efter paus hoppar vi ett långt stycke framåt i tiden. Giacomo Puccini levde mellan 1858 och 1924.
Puccini, som arbetade i Verdis fotspår, hade stor framgång redan under sin livstid. Han arbetade framför allt med solisternas melodier och storartade körer. Vi kommer att erbjuda både det ena och det andra i de nummer vi får höra från några av hans mest berömda operor. Mer spelade och fulla av vackra melodier är den ruskiga sagan Turandot, den sorgliga Madama Butterfly och den dramatiska Tosca. Låt oss tillsammans njuta av arior fyllda av längtan, smärta och kärlek som; Toscas ”Vissi d’arte” och Madame Butterflys ”Un bel di vedremo” bl.a. Damrösterna från HSM kompletteras med två mansröster.