• Spelåret 2017-2018

 • JUBILEUMSKONSERT

  19 september

 • NÄKTERGALARNA

  14 november

 • JORDEN RUNT

  4 februari

 • BLÅSDUETT CONCERTINO

  6 mars

 • OPERASTUDENTERNAS AFTON

  17 april

Kommande konserter

JUBILEUMSKONSERT

19 SEPTEMBER 2017

Konsertfakta

Datum
Tisdag 19 september

Konsertstart
19.00

A. Dvorak – Stråkserenad, E-dur, sats nr 1

R. Wagner – Isoldes kärleksdöd ur
Tristan och Isolde

J. Rodrigo – Concierto de Aranjuez, sats nr 2

H. C. Lumbye – Konsertpolka för två violiner
och orkester

F. Chopin – Rondo à la Krakowiak, F-dur

P. Tjajkovskij – Pianokonsert nr 1, b-moll,
sats nr 3

A. Dvorak – Symfoni nr 8, ” Den engelska”, G-dur

Dirigent: JOACHIM GUSTAFSSON

Solister:
ANN-CHRISTINE LARSSON, sopran
MAGNUS GUTKE, gitarr
TAPANI STENROS, violin
ROLF MÅRTENSSON, violin
STEFAN LINDGREN, piano
LARS HÄGGLUND, piano

JUBILEUMSKONSERT

Det låter otroligt eller hur? Men i 25 år har Joachim arbetat med vår orkester och utvecklat den till en allt högre kvalité. Detta måste firas och vi har valt att engagera några av hans bästa vänner och kolleger som han arbetat med genom åren och göra en storslagen konsert! Denna är fylld av idel godbitar med stor variation.

Vi inleder med den vackra stråkserenaden av Dvorak, en kompositör som betytt mycket för Joachim. Därefter tolkar Ann-Christine Larsson ett av operavärldens vackraste parti: Isoldes kärleksdöd. Denna kan inte lämna någon oberörd. Gitarrkonserten de Aranjuez hör väl till de mest spelade och älskade av all klassisk gitarrmusik; här framförd av Magnus Gutke. Lumbyes Konsertpolka är ett livligt stycke som spelas av orkesterns konsertmästare Tapani Stenros och hans vikarie på posten Rolf Mårtensson. Stefan Lindgren, som har varit en återkommande gäst genom åren, har valt att bjuda oss på Chopins Rondo. Den för Boråspubliken välkände Lars Hägglund avslutar sedan den första avdelningen storslaget med inget mindre än tredje satsen ur Tjajkovskijs första pianokonsert. Vi avslutar med Dvoraks 8:e symfoni, som har en speciell plats i Joachims hjärta, då det var den symfoni, som han dirigerade vid sitt första framträdande tillsammans med BSO. Kom och fira med oss!

Vid denna konsert delas även 2017 års stipendium ur Weylerths fond II ut. 

NÄKTERGALARNA

14 NOVEMBER 2017

Konsertfakta

Datum
Tisdag 14 november

Konsertstart
19.00

C. Nilsson – Ofelias Klagan

E. Grieg – Jeg elsker dig

S. Hebbe – Fjorton år

Operastycken av: V. Bellini, G. Donizetti, C. Gounod, W.A. Mozart, G. Verdi

Dirigent: JOACHIM GUSTAFSSON

Operatrion Divine:
CAROLINE GENTELE, sopran
GABRIELLA LAMBERT-OLSSON, sopran
JAQUELINE MIURA, sopran

NÄKTERGALARNA

Med sitt sätt att presentera välkända operastycken, med glimten i ögat och med missionen att sprida opera till alla överallt, har de tre sopranerna sjungit sig in i våra hjärtan. I kvällens föreställning bjuds en skön blandning av operapärlor och traditionell musik och folkvisor.

Näktergalarna är ett musikaliskt drömspel om de tre världsstjärnorna Jenny Lind (känd över hela världen som den svenska Näktergalen), Christina Nilsson (känd för att ha skapat masshysteri utanför Grand Hotel) och Signe Hebbe (känd för att ha startat grunden för svensk scenskola). För manus står Cecilia Sidenbladh och för regi Stina Ancker.

Vi får vara med om ett fantasifullt möte mellan de tre ofattbart hyllade operastjärnorna som under 1800-talet tog hela världen med storm i en tid då kvinnor inte ens var myndiga eller hade rösträtt. Deras liv var otroligt dramatiska och händelserika. Två av dem kom från extrem fattigdom men blev enormt förmögna på sin sång. Det är en historia om tre ”osynliga” barn som tog plats i världen – med råge. Denna magiska historia innehåller både skratt och gråt, intriger och passionerad kärlek.

Divine framförde delar av föreställningen på den direktsända Nobelbanketten 2013.

I oktober 2016 spelade Divine Näktergalarna i Chicagos kulturhus, Preston Bradley Hall, och fick där ett mycket varmt mottagande.
I Stockholm har den spelats för fulla hus både på Confidencen och på Klarascenen på Stockholms Stadsteater.

Detta är första gången som Näktergalarna framförs tillsammans med en symfoniorkester.

Läs gärna mer om Divine på:
www.divineopera.se

JORDEN RUNT

4 FEBRUARI 2018

Konsertfakta

Datum
Söndag 4 februari

Konsertstart
14.00

Dan Bornemark – Fruktsallad

Dan Bornemark – Jorden Runt

John Williams – Star Wars

Dirigent: EMANUEL KLING

Keyboard och sång:
DAN BORNEMARK
HJÖRDIS BORNEMARK
SIGNE BORNEMARK
Kör:
BORÅSREGIONENS
KULTURSKOLOR

JORDEN RUNT

Dan Bornemark har gått i mamma Gullans fotspår och gjort spännande musik för barn sedan tidigt 90-tal, ofta i samarbete med symfoniorkestrar. Dan arrangerar all musik själv, ett arv han förvaltar efter pappa Valter (som växte upp i Borås). Idag får vi höra Dan med döttrarna Hjördis och Signe, 13 respektive 11 år, tillsammans med barnkör och Borås Symfoniorkester.

När Dan drar igång med sitt berättande och showande, infinner sig en trivsam känsla både hos barn och vuxna med barnasinnet i behåll. Som vuxen gläder man sig speciellt åt hur han kan få en barnkör att både sjunga och agera på ett så naturligt och lustfyllt sätt.

Efter paus lämnar vi jorden och ger oss ut i dess omgivning. Emanuel Kling, som till vardags dirigerar Sveriges största amatörsymfoniorkester, Gothia Concentus, dirigerar här en välbesatt Borås Symfoniorkester i musiken till Star Wars. Denna Oscarsnominerade musik har kommit ur filmmusikmästaren John Williams hand liksom musiken till filmer som Skyskrapan brinner, Hajen, Närkontakt av tredje graden, ET och många fler. Ledmotivet till Stjärnornas Krig, som ni troligen känner igen, tillhör filmhistoriens mest kända verk.

BLÅSDUETT CONCERTINO

6 MARS 2018

Konsertfakta

Datum
Tisdag 6 mars

Konsertstart
19.00

R. Wagner – Ouveryr till Den flygande holländaren

R. Strauss – Duett Concertino, F-dur

W. Stenhammar – Symfoni nr 2, g-moll, opus 34

Dirigent: JOACHIM GUSTAFSSON

Solister:
SEBASTIAN WAGNER, fagott
STEN WESTERLUND, klarinett

BLÅSDUETT CONCERTINO

Med Richard Wagners ouvertyr till Den Flygande Holländaren hamnar vi i det romantiska 1800-talets mitt. Den flygande holländaren är en sägenomspunnen gestalt som spelat stor roll i sjömännens fantasi. Att möta honom på havet betydde olycka. Heinrich Heine har tagit upp denna sägen i sin diktning, och Wagner har hämtat sitt stoff hos honom. I ouvertyren hör vi dramatiken kring Holländarens förbannelse och irrfärder på det stormiga havet vid Norges kust, matrosernas sångtema och till sist Sentas ledmotiv.

I Rickard Strauss duett för klarinett och fagott får vi höra ett fullmoget verk av en åldrad kompositör, som med all sin livserfarenhet skapade ett både spirituellt och allvarligt samtal mellan de två blåsarna. Strauss antydde att stycket har förbindelse med Andersens saga om svinaherden där fagotten är svinaherde och klarinetten är prinsessa, eller kanske att en dansande prinsessa förvandlar en björn till prins. Hursomhelst har Strauss skapat ett verk som närmar sig den neoklassisistiska stilen med en tjusig transparent orkesterklang.

På fagotten hör vi Sebastian Wagner som är född i Heidelberg och utbildad vid musikhögskolorna i Mannheim och Detmold. 1994 kom han till Göteborgsoperan där han är stämledare och solofagottist. Klarinetten trakteras av skånefödde Sten Westerlund som varit solist i Arméns musikkår och numera spelar i Göteborgsoperans orkester. Han har utbildats både i Ingesund och vid Malmö musikhögskola.

Wilhelm Stenhammar fullbordade sin andra symfoni 1915, och tillägnade den ”mina kära orkestermusiker i Göteborgs Symfoniorkester”. Starkt influerad av både Bruckner och Brahms har han i den andra symfonin funnit en klart nordisk atmosfär med ambitionen att skriva en ”nykter och ärlig musik”. Här möter samtidens djärva harmonier äldre tiders polyfoni.

OPERASTUDENTERNAS AFTON

17 APRIL 2018

Konsertfakta

Datum
Tisdag 17 april

Konsertstart
19.00

J. Strauss – Ur Läderlappen

W. A. Mozart – Ur Trollflöjten och Figaros Bröllop

G. Verdi – Ur Rigoletto

Dirigent: JOACHIM GUSTAFSSON

Presentation:
MONICA DANIELSSON

Sång:
STUDENTER FRÅN HÖGSKOLAN
FÖR SCEN OCH MUSIK I GÖTEBORG
STUDENTER FRÅN MOZARTEUM I SALZBURG

OPERASTUDENTERNAS AFTON

Studenterna från operalinjen på Högskolan för Scen och Musik går en treårig utbildning. Denna kväll får vi i höra dem som snart är klara. Detta väcker stora förhoppningar, inte minst för oss som hörde flera av eleverna redan förra året. De imponerade verkligen på publiken med sina vackra ungdomliga röster.
I år blir det lite av en ”examen” inför boråsarna. Vi hoppas dessutom kunna komplettera med några internationella studenter från Mozarteum i Salzburg, så att vi även kan framför populära operanummer, som kräver en mer varierad besättning. Detta utbyte mellan Sverige och Österrike kommer säkert att inspirera de unga sångarna till ytterligare ansträngningar.

Konserten inleds med en äkta Wieneroperett, Läderlappen. Denna är skriven av Johann Strauss d.y. och tillhör denna älskade genre, som gjort sitt segertåg över världen såväl på Kungliga Operan, som på Metropolitan. Vi kommer här att bjuda på ett flertal örhängen med stor igenkänningsfaktor.

I andra avdelningen skall vi få njuta av kända operaarior och berömda operaensembler. Ur Mozarts Trollflöjten, som är ett drömspel om kärlekens kraft inspirerad av österländsk mysticism, får vi möta Papageno, Nattens drottning och Sarastro. I Figaros Bröllop, som skrevs 1781, finns idéer som förebådade den franska revolutionen, där greven blir rival till sin tjänare men förlorar spelet. Ett lustspel med många förvecklingar som inbjuder till skratt.

Avslutningsvis blir det bl.a. kvartetten ur Verdis Rigoletto, som väl utan tvekan är en av de mest raffinerade och älskade operaensembler!

Allt kommer att presenteras av operalinjens studierektor, Monica Danielsson från HSM. Detta borgar för att inte bara studenterna utan även vi i publiken får en mer fullvärdig totalupplevelse!