Spelåret 2021-2022 (under uppdatering)

Generalprogram

Borås Symfoniorkester 2019-2020

Tradition och förnyelse

Just nu sitter Du med det etthundraåttonde generalprogrammet från Borås Symfoniorkester. Det mesta av det som spelas är trots denna ansenliga tidsrymd komponerat innan vårt första generalprogram såg dagens ljus år 1912.

Traditionen bjuder oss att erbjuda klassisk musik varav mycket tillkom under sjutton- och adertonhundratalen. Detta gäller såväl traditionell symfonimusik som många av de klassiska operorna.

Detta hindrar oss inte från att då och då lägga in modernare musik. Denna säsong sker detta på familjekonserten som äger rum i slutet av januari. Där får vi lyssna till såväl filmmusik som till musik från den blomstrande industrin för dataspel.

I övriga konserter ligger förnyelsen på andra plan. Vi utvecklar ”Borås Symfoniska Kör” som startades under förra säsongen. Vi är tacksamma mot såväl T.G. Wärenstams Stiftelse som Sparbanksstiftelsen Sjuhärad som gjort denna satsning möjlig.

Vi har ett nytt samarbete med GöteborgsOperan som innebär att Ni får en försmak av vad de har att erbjuda under det kommande spelåret. Avslutningsskonserten med studenter från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg hör numera till traditionen medan Rickard Söderbergs efterlängtade medverkan i november sker för första gången. Riktigt klassiskt med tonvikt på romantik blir det när Boråsbördige violinisten Anders Hjortvall besöker oss i mars.

Vi har även en del praktiska nyheter.

Biljettförsäljningen har nu flyttats över till Kulturhusets biljettkassa. En smärre prisjustering, som bland annat innebär lägre administrationsavgift på abonnemangen, gör att dessa blir ännu förmånligare gentemot lösbiljetter än tidigare. Om ni väljer att köpa lösbiljetter via internet är däremot priset oförändrat.

Satsa på abonnemang och pricka in de fem konserterna i Din almanacka. Lägg dessutom in årsmötet den 22 oktober där Du som abonnent kan påverka Symfoniorkesterns framtida verksamhet.

Nils-Gunnar Blanc
Ordförande Borås Orkesterförening