SPELÅRET 2023-2024

Generalprogram

Borås Symfoniorkester 2023-2024

En ny säsong med högklassisk musik

Vi har just klarat av en svår pandemitid där vår verksamhet byggt på extra stöd från Kulturdepartementet. Nu är vi tillbaka i mer normal verksamhet men med nya utmaningar.

Våra bidrag är tillbaka på den nivå som vi haft de senaste tio åren. Med inflation och nya krav från omvärlden betyder det alltmer pressade ekonomiska förutsättningar.

För att inte drabba abonnenterna med ökade utgifter har vi därför beslutat köra fyra konserter i stället för som tidigare fem. I gengäld bjuder vi in till ett årsmöte där den formella delen hålls kort och vi i stället bjuds på musikalisk underhållning.

Vad vi däremot inte prutar på är att genomföra konserterna med stor besättning och höga krav på innehåll och genomförande.

Vi inleder hösten med att solister och presentatör från Göteborgsoperan framför delar av vad som skall ges under den kommande säsongen. Detta kompletteras med instrumentala och vokala örhängen från operalitteraturen. I konsert nr två kommer kvinnorna att ha huvudrollen. Det gäller såväl valet av kompositörer som kvällens pianosolist. Våren inleds med ett konsertant framförande av delar från Peer Gynt kombinerat med att en tredje generationens Boråsmusiker, Hugo Svedberg, är solist i en cellokonsert. Våren avslutas sedan traditionsenligt med att operastudenterna från Högskolan för Scen och Musik i Göteborg bjuder på en italiensk operaafton.

Vi gör inget tryckt generalprogram utan vår webbsida är den samlande platsen för vår information. Tidigare konsertbesökare informeras i första hand vi e-post för att förnya abonnemang eller köpa lösbiljetter. Vi försöker också synas på sociala medier. En och annan traditionell annons i dagspressen kommer det dock även i fortsättningen.

Även biljetterna har nu en helt digital hantering. Man kan hitta dessa via vår webbplats men även via Åhaga.se, Nortic.se eller turismbolagets evenemangskalender på boras.com.

Fortfarande kan man dock gå till Kulturhusets biljettkassa för att få hjälp.

Nils-Gunnar Blanc
Ordförande Borås Orkesterförening