Spelåret 2022-2023

Kommande konserter

TROLLKARLENS LÄRLING, VARGEN, FAGOTTEN

12 FEBRUARI 2023

Konsertfakta

Datum
Söndag 12 februari

Konsertstart
14.00

Dirigent
JOACHIM GUSTAFSSON

Solister
SEBASTIAN STEVENSSON, fagott

Program
Inleds med ett stycke av Kulturskolans elever.
S. Prokofjev – Peter och vargen (med en berättarröst)
C. M. v. – Weber Fagottkonsert i F-dur , op. 75
G. Rossini – Fagottkonsert
P. Dukas – Trollkarlens lärling

TROLLKARLENS LÄRLING, VARGEN, FAGOTTEN

Sebastian Stevensson är en av vår tids lysande unga instrumentalister och som gärna delar med sig av sin kunskap. Sebastian ville absolut träffa Kulturskolans elever vid sitt besök i Borås. Familjekonserten kommer att inledas med ett stycke av Kulturskolans elever.

Vi kommer sedan att få lyssna till två fagottkonserter av dels Weber, dels Rossini. Till detta kommer orkestern även att framföra Trollkarlens lärling av Paul Dukas och Peter och vargen av Sergej Prokofjev med en berättarröst.

Sebastian föddes 1987 i en musikfamilj i Sigtuna och började spela klarinett innan han som 10-åring bytte till fagott. Sebastian började sina studier på̊ Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2004 innan han 2008 flyttade till Mannheim i Tyskland för fortsatta studier. Hösten 2009 flyttade Sebastian till Oslo där han arbetade på̊ Norska Operan innan han ett år senare kom till Köpenhamn för ett vikariat som solofagottist i Danmarks Radio Symfoniorkester där han sedan 2012 har en fast plats.

Under 2015 arbetade Sebastian som solofagottist i Münchner Philharmoniker. Som gästmusiker har han samarbetat med de stora orkestrarna i bl.a. London, Birmingham, Stockholm, Berlin och Rotterdam. Sebastian har även lett mästarkurser för musikhögskolestudenter och mottagit flera mycket prestigefyllda priser.

BEETHOVEN, BRAHMS OCH BAHARI

21 MARS 2023

Konsertfakta

Datum
Tidag 21 mars

Konsertstart
19.00

Dirigent
JOACHIM GUSTAFSSON

Solister
AVA BAHARI, violin

Program
J. Brahms – Ur Ungerska danser
J. Brahms – Violinkonsert
L. v. Beethoven – Symfoni nr 6 ”Pastoralsymfonin”

BEETHOVEN, BRAHMS OCH BAHARI

Vi är glada att återigen få presentera en av Sveriges framstående unga solister. Ava Bahari började spela fiol som treåring och gav sin första konsert i Göteborgs konserthus vid åtta års ålder. Ava har därefter framträtt som solist i Sverige med flera av de stora svenska orkestrarna, samt i Europa, USA och Ryssland. Hon har vunnit pris i tävlingar som Paganini och Tibor Varga. Idag har Ava sin bas i Berlin.

Ava Bahari kommer att framföra Brahms vackra violinkonsert. Brahms tillägnade denna till sin vän violonisten Joseph Joachim. Enligt Joachim är detta en av de fyra största tyska violinkonserterna.

Johannes Brahms musik brukar sägas vara ”klassisk till formen, romantisk till innehållet”. Han knöt formmässigt an till Bach och Beethoven men andan i hans musik tar avstamp i de romantiska stämningarna vid mitten av 1800-talet. Hos den senare Brahms kan man höra nyklassisism och folkmusik. Hans Ungerska danser utgick från ungersk-romska folkmelodier.

Brahms hyste en djup respekt för Ludwig van Beethoven, och hans första symfoni visar sådana likheter med Beethovens musik att den har kallats för ”Beethovens tia”.

Vi skall dock ikväll lyssna till Beethovens symfoni nr 6, Pastoralsymfonin. Beethoven hade ett stort naturintresse, han arbetade ofta utanför Wien i lantliga miljöer. Kompositören lär ha sagt att satserna beskriver känslor där – Glada känslor vid ankomsten till landet, scener vid bäcken, glädjefull folksamling på landet, åskväder samt herdens tacksamhet efter stormen.

TROLLFLÖJTEN CONCERTANTE

25 APRIL 2023

Konsertfakta

Datum
Tisdag 25 april

Konsertstart
19.00

Dirigent
JOACHIM GUSTAFSSON

Solister
Studenter från Högskolan för Scen och Musik
i Göteborg

Program
W.A. Mozart – Arior och musikstycken ur Trollflöjten

TROLLFLÖJTEN CONCERTANTE

Die Zauberflöte är en opera i två akter av Wolfgang Amadeus Mozart från 1791.

Efter svensk premiär 1812 har den spelats åtskilliga gånger i vårt land och många minns säkert tv-versionen regisserad av Ingemar Bergman. Intrigen är tämligen komplex och fantasirik men vi får hoppas att studierektorn, Monica Danielson, vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg ledsagar oss så att vi får ett sammanhang även i detta konsertanta framförande.

Oavsett kan vi njuta av den varierade musiken och av ett antal unga röster i form av studenterna på nämnda högskolas operautbildning.

SYMFONIC DANSBAND

16 MAJ 2023

Konsertfakta

Datum
Tisdag 16 maj

Konsertstart
19.00

Dirigent
ULF ESBORN

Solister
PETER DANIELSON
ERICA SJÖSTRÖM

BORÅS SYMFONISKA KÖR

Program
De mest älskade dansbandslåtarna framförs i symfonisk tappning.

SYMFONIC DANSBAND

En afton med ett spännande musikaliskt möte. Både Dansband och Symfoniorkester bor på olika sätt djupt inne i folksjälen. Våra hjärtan rymmer både enkla sånger och storslagna verk. Som hjälper oss att leva, minnas och utvecklas. Detta kulturarv behöver bevaras på bästa sätt, vilket betyder stor kör och orkester. Och folkkära artister. Kvällen blir även ett möte mellan konserthusscenen och dansbanan samt en hyllning till den svenska Folkparken.

Ulf Esborn, kvällens dirigent och arrangör, har förflutet i såväl klassisk musik som dansband (Bhonus). Kvällens solister Peter Danielson och Erica Sjöström är välkända sångare från Schytts och Drifters. Tillsammans med Borås Symfoniorkester och Symfoniska kör samt kompmusiker framförs de mest älskade låtarna för att skapa upplevelser och väcka minnen.