Spelåret 2019-2020

Kommande konserter

SCENSOMMARKONSERT MED GO

27 AUGUSTI 2019

Konsertfakta

Datum
Tisdag 27 augusti

Konsertstart
19.00

W.A.Mozart – Ur Figaros bröllop
och Così fan tutte
G. Bizet – Ur Carmen
R. Wagner – Ur Valkyrian
G. Puccini – Ur La bohème och Tosca
B. Britten – Ur Döden i Venedig

Presentation:
GÖRAN GADEMAN

Dirigent:
JOACHIM GUSTAFSSON

Solister:
FRIDA ENGSTRÖM, sopran
GABRIELLA LOCATELLI, sopran
ÅKE ZETTERSTRÖM, baryton
TOMAS LIND, tenor

SCENSOMMARKONSERT MED GO

Vi inleder höstsäsongen med ett regionalt samarbete. Solister från GöteborgsOperan kommer tillsammans med vår symfoniorkester att genomföra ett program baserat på operahusets nya säsong. Deras mycket varierande program innehåller både skämt och allvar.

Det inleds med Figaros bröllop som innehåller kärlek, intriger och total förvirring dvs. sjuttonhundratalets musikaliska variant på genren fars. Den totala motsatsen till detta är Don Josés kärlekshistoria med Carmen som slutar allt annat än lyckligt men där känslorna skapar underskön musik. I storsatsningen Nibelungens ring kommer nu andra delen Valkyrian. Man kan svårligen tänka sig något mer ”wagnerskt” än denna mastodont till operaserie. Ett helt annat tonspråk möter man under takåsarna i Paris. Där utspelas Puccinis La bohème bland romantiska ungdomar. Lika lätt som för Rodolfo att bli kär i Mimì är det för oss i publiken att bli förälskad i musiken. Nästa Mozartkomedi under säsongen är Così fan tutte med lättsam musik och ytterligare ett bidrag från nämnde kompositör till att det faktiskt finns operor som slutar lyckligt. Allvarlig är däremot Benjamin Brittens opera Döden i Venedig. I säsongens sista uppsättning Tosca, kombineras, ursäkta uttrycket, en gräslig handling med musik av högsta njutbarhet dvs. när Puccini är som bäst. Efter paus följer ”roliga timmen” när solisterna gör sina fria val av repertoar.

Allt detta presenteras av GöteborgsOperans dramaturg Göran Gademan som två år i rad ingått i det vinnande laget i SVT:s Kulturfrågan Kontrapunkt.

RICKARD SÖDERBERG I HÖGFORM

12 NOVEMBER 2019

Konsertfakta

Datum
Tisdag 12 november

Konsertstart
19.00

R. Wagner – Ur Den flygande Holländaren, Lohengrin, Tannhäuser
G. F. Händel – Ombra mai fu
W. A. Mozart – Ur Don Giovanni
E. W. Korngold – Ur Sea Hawk
Musikalnummer och sånger av
L. Bernstein, H. Arlen, J. Styne, E. De Curtis,

F. Mercury m.m.

Dirigent:
JOACHIM GUSTAFSSON

Solist:
RICKARD SÖDERBERG, tenor

RICKARD SÖDERBERG I HÖGFORM

En mer karismatisk scenpersonlighet än Rickard Söderberg får man leta efter! Han kan med svärta och glimt i ögat roa en publik med allt från opera och musikal till pop.

Han inledde sin sångkarriär på Operaakademiet i Köpenhamn efter en pianistutbildning på HSM i Göteborg. Rickard har sjungit barockmusik, Mozart och Wagner och gjorde stor succé på Drottningholmsteatern med Alcina av Händel. På Malmöoperan har han gjort roller i Rucklarens väg, Madama Butterfly, Trollflöjten, Don Giovanni m.fl. Känd från flera folkkära program som Körslaget, Let´s Dance och Melodifestivalen och 2017 som en av deltagarna i Kulturfrågan Kontrapunkt i SVT. Gärna sjunger han musikal och anser det viktigt att använda hela sitt röstomfång och bryta gränser inom musikens genrer. Han har ett brinnande engagemang för samhälls- och hbtq-frågor.

Denna kväll visar han sin oerhörda bredd i ett mycket varierat program. Några exempel: Ur Wagners Tannhäuser sjunger han den underbara Sången till aftonstjärnan. Det vackra tenorsolot Il mio tesoro ur Don Giovanni lämnar ingen oberörd. Vi får lyssna till en härlig blandning av populära sånger som, Tonerna av Sjöberg, Over the rainbow och den Neapolitanska Torna a Surriento. Det blir ett flertal musikalnummer t.ex. ett medley ur West Side Story och People. Han briljerar med kända örhängen ur The Queens You take my breath away inte minst med Exercises in free love, som skrevs direkt för operasångerskan Montserrat Caballé av Freddie Mercury.

HIGH SCORE

26 JANUARI 2020

Konsertfakta

Datum
Söndag 26 januari

Konsertstart
14.00

PROGRAM
Bl.a:
Ari Pulkkinen – Angry Birds
Klaus Badelt/ Hans Zimmer – Pirates of the Caribbean
Johan Söderqvist – Battlefield
Ramin Djawadi – Game of Thrones
Nino Rota – Gudfadern
Koji Kondo – Super Mario

Dirigent:
ULF WADENBRANDT

Solist:
TAPANI STENROS, violin

HIGH SCORE

För många unga idag så sker det första mötet med konstmusik genom just musik till dataspel och filmer. Många stora speltillverkare anlitar kompositörer från alla läger för att förhöja stämningen i sina spel. Mycket av den musiken klarar sig också bra på egna ben.

Därför bjuder nu Borås Symfoniorkester på en bländande konsert med musik från spel och filmer som: Tetris, Super Mario, Battlefield, World of Warcraft, Pirates of the Caribbean, Gudfadern, Star Wars, Yellow Submarine, Game of Thrones m.m. Som solist i Songs from a secret garden hör vi orkesterns egen Tapani Stenros, violin.

Räkna med en omväxlande, spännande och känslomässigt laddad konsert!

Vi har idag åter glädjen att välkomna Ulf Wadenbrandt som dirigent.

Han har vid flertal tillfällen lett orkestern i bl.a. Stjärnkväll på Åhaga, Liverpool plays Beatles och i samband med Nordic Textile Award 2011 med Robert Wells som solist. Nämnas kan att då pristagaren Hrafnhildur arbetar med hår fick hon en hårlock av både Ulf och Robert som fästes vid diplomet.

Ulf har dirigerat namnkunniga orkestrar såsom Czech National Symphony Orchestra, Norrköpings Symfoniorkester, DalaSinfoniettan, Jönköpings Sinfonietta, Gävle symfoniorkester, GWO. Han är känd för sina gränsöverskridande konserter, främst en blandning av klassiskt, pop och rock och har fått motta flera priser. Till exempel belönades han 2009 med Charlie Norman-priset.

Ulf är från och med hösten 2018 gästdirigent för Russian Philharmonic Orchestra och är även dirigent för Sweden Symphony Orchestra.

EN KVÄLL MED ROMANTIK

17 MARS 2020

Konsertfakta

Datum
Tisdag 17 mars

Konsertstart
19.00

PROGRAM
M. Bruch – Ouvertyren till operan Die Loreley
Violinkonsert nr 1 i g-moll op. 26
F. Mendelssohn – Symfoni nr 3 i a-moll op. 56

Dirigent:
JOACHIM GUSTAFSSON

Solist:
ANDERS HJORTVALL, violin

EN KVÄLL MED ROMANTIK

Borås Symfoniorkester inleder kvällens konsert med Ouvertyren till Operan Die Loreley, opera i fyra akter av Max Bruch, komponerad 1863.

Ouvertyren kan ses som en promenad genom den rhenska landsbygden och vars musik påminner om både Beethoven och Weber.
Konserten fortsätter med Max Bruchs violinkonsert nr 1 i g-moll op. 26, komponerad 1866 och är en av de mest populära och spelade violinkonserterna.

Kvällens solist Anders Hjortvall började sin musikerbana på Borås Musikskola där han som sjuåring tog lektioner för Margaretha Hedlund och antogs som 15-åring vid Göteborgs Musikhögskola. Han har vunnit första pris i Yamaha Music Foundations tävling och i Ljunggrenska tävlingen. Anders är konsertmästare i Malmö Operaorkester.

Efter pausen får vi avnjuta Felix Mendelssohn-Bartholdys symfoni nr 3 i a-moll op. 56 ”Den skotska”, komponerad 1842. Mendelssohns musik kännetecknas av en utpräglad tydlighet och måttlighet. Hans komponerande innehåller dessutom en lyrisk känslighet som uttrycks i ett perfekt balanserat tonspråk.

Kvällens tonsättare representerar romantiken under 1800-talet.

FAVORITI DI VERDI

28 APRIL 2020

Konsertfakta

Datum
Tisdag 28 april

Konsertstart
19.00

PROGRAM
G. Verdi
Ouvertyrer, arior, ensembler
och körnummer ur
Un giorno di regno, Rigoletto, La traviata,
Maskeradbalen, Falstaff, Aida

Presentation:
MONICA DANIELSON

Dirigent:
JOACHIM GUSTAFSSON

BORÅS SYMFONISKA KÖR

Sångsolister:
MASTERSTUDENTERNA I OPERA
FRÅN HÖGSKOLAN
FÖR SCEN OCH MUSIK I GÖTEBORG

FAVORITI DI VERDI

Med mer än 25 operor, varav minst ett dussin som regelbundet spelas, är Giuseppe Verdi en av de mest framgångsrika operakompositörerna. Till skillnad från en del missförstådda genier hade Verdi stor framgång redan under sin 87-åriga livstid.

Om man följer hans gärning får man en imponerade rad av kända titlar.

Det börjar med Un giorno di regno när han är 27 år. Fortsätter sedan med Nabucco 29, Macbeth 34, Rigoletto 38, Trubaduren 39, La traviata 40, Simon Boccanegra 44, Maskeradbalen 46, Ödets makt 49, Don Carlos 55, Aida 58, Othello 73 och Falstaff som har premiär när Verdi är 80 år. Med naturlighet och elegans skapade han många arior och körstycken som lätt sätter sig i minnet.

I kvällens program plockar vi upp ett antal favoriter ur denna rika repertoar. Det är masterstudenterna i opera på Högskolan för scen och musik som traditionsenligt utgör kärnan av solisterna. Ytterligare någon sångare kan tillkomma för att skapa kompletta ensembler.

Därutöver skall vi låta vår förra säsongens bildade Borås Symfoniska Kör framträda i några av Verdis mest älskade körpartier.

Monica Danielson, som är ansvarig för operautbildningen på HSM, kommer även denna gång att ledsaga oss genom programmet.