• Spelåret 2017-2018

 • JUBILEUMSKONSERT

  19 september

 • NÄKTERGALARNA

  14 november

 • JORDEN RUNT

  4 februari

 • BLÅSDUETT CONCERTINO

  6 mars

 • OPERASTUDENTERNAS AFTON

  17 april

Arkiv

Marinens Musikkår

25 september 2016

Konsertfakta

Datum
Söndag 25 september

Konsertstart
15.00

C. Nielsen – Helios Ouverture, opus 17
E. Grieg – Pianokonsert, a-moll
A. Ginastera – Impetuosamente ur
Pampeana nr 3
S. Revueltas – La Noche de Los Mayas
A. Ginastera – Danza Final ur Estancia

Dirigent: Joachim Gustafsson
Piano: Per Tengstrand

Gästspel med Marinens Musikkår

Marinens Musikkår har anor sedan slutet av 1600-talet och har verkat sedan dess. Den är idag en av Försvarsmaktens tre professionella musikkårer och består av 30 heltidsanställda yrkesmusiker. Musikkåren medverkar vid officiella statsbesök, kungliga audienser, högvakter osv. men har även en omfattande konsertverksamhet till olika målgrupper med en bred repertoar för att möta ny publik. Den är stationerad i Karlskrona.

Pianisten Per Tengstrand är en av Sveriges mest framstående pianister på de internationella konsertscenerna. Han har haft stora framgångar i USA där han sedan flera år är bosatt med sin fru och kollega, pianisten Shan-shan Sun. Han är konstnärlig ledare för New Nordic Music Festival i New York och för pianofestivalerna i Helsingborg och Giresta. Bland ett otal internationella priser märks kanske främst förstapriset i den internationella pianotävlingen i Cleveland 1997. Tengstrand hyllas för sin briljanta teknik och framträder regelbundet tillsammans med de stora orkestrarna i Skandinavien och andra orkestrar runt om i världen. Han har fått den svenska kungliga medaljen Litteris et Artibus som den yngsta någonsin.

Här framför han Griegs älskade pianokonsert, som anses vara en av världens mest populära pianokonserter, skriven 1868. Efter paus blir det sydamerikanska rytmer.

ROMANTISK CELLOMUSIK

27 september 2016

Konsertfakta

Datum
Tisdag 27 september

Konsertstart
19.00

A. Dvorak – Slaviska danser nr 1, 3 och 8
P. Tjajkovskij – Pezzo Capriccioso för cello och orkester
E. Elgar – Enigmavariation IX, ”Nimrod”
A. Dvorak – Cellokonsert, h-moll

Dirigent: Joachim Gustafsson
Cellosolister: Jesper Svedberg,
Kristian Hencz Chojecki

ROMANTISK CELLOMUSIK

Dvorak är en klassisk nationalromantiker, som gärna använder folkmusik i sina kompositioner, som i hans slaviska danser, varav några inleder denna konsert. Hans cellokonsert har kallats ”den största” och ”kungen” bland alla cellokonserter. Den skrevs under tonsättarens tid i New York 1895. Alla cellister med självaktning har den på sin repertoar.

Den Boråsbördige Jesper Svedberg fick sitt solistdiplom 1998 efter studier för prof. Frans Helmerson och Torleif Thedeen. Han är medlem i Kungsbacka Piano Trio. 1999 vann de Melbourne International Chambermusic Competition och följande år blev de New Generation artists på BBC. Trion har turnerat och spelat på festivaler över hela världen. 2008 mottog de Musikaliska Akademiens stora interpretpris ur kronprinsessan Viktorias hand. De anordnar varje sommar en kammarmusikfestival i Kungsbacka, nu för 16:e året.

Som solist har Jesper spelat med bl.a. Sveriges Radios och Helsingborgs Symfoniorkestrar, Dalasymfoniettan, Sjællands Symfoniorkester, BBC Scottish Symphony.

Sedan 2010 innehar han solocellisttjänsten i Bournemouth Symphony Orchestra. Han spelar på en Grancino cello från 1699, utlånad av Järnåkerfonden.

Den unge Kristian Hencz Chojecki, en av förra årets stipendiater från den Weylerthska fonden, spelar även ett cellostycke av Tjajkovskij.

Vid denna konsert delas även 2016 års stipendium ur Weylerths fond II ut.

MUSIK UTAN GRÄNSER

15 november 2016

Konsertfakta

Datum
Tisdag 15 november

Konsertstart
19.00

W. A. Mozart – Violinkonsert nr 5, A-dur
J. S. BachKonsert för två violiner, d-moll
Folkmusik från Irland, Frankrike, Balkan m.m.

Dirigent: Gilles Apap
Violinsolister: Gilles Apap,
Alexander Hencz Chojecki

MUSIK UTAN GRÄNSER

Gilles Apap är både dirigent och solist I denna konsert som vi kallat “Musik utan gränser”. Själv är Apap gränslös då han är född i Algeriet, uppvuxen i Frankrike och numera bosatt i Kalifornien.
Gränslösheten gäller även hur han tar sig an klassisk musik. Han river fördomarna om att denna skulle vara något mossigt och förlegat. Som violinist befinner han sig i världens toppskikt och behärskar de flesta genrer – klassisk, jazz och folkmusik för att nämna några. Som dirigent lockar han på ett okonventionellt sätt fram det bästa av orkesterns musiker. Han turnerar världen över tillsammans med de riktigt stora symfoniorkestrarna. I Sverige har han gjort bejublade framträdanden på ett antal orter bland annat med Nordiska kammarorkestern i Sundsvall.

Vi kan förvänta oss en kväll utöver det vanliga och med olika sorters musik, virtuost spel, personliga tolkningar och massor av humor.

I Bachs konsert för två violiner spelar han tillsammans med den unge Alexander Hencz Chojecki, som förra året tilldelades ett av våra Weylerthsstipendier.

Alla violinstuderande och deras lärare från Kulturskolan i Borås är inbjudna att som åhörare inspireras av denna konsert!

RESOR ÖVER HAV

5 februari 2017

Konsertfakta

Datum
Söndag 5 februari

Konsertstart
14.00

G. Nordqvist – Till Havs
J. Williams – Prinsessan Leias tema ur Star Wars, episod IV A
P. Glass – Stråkkvartett nr 2, Company
G. Riedel – I natt jag drömde om havet (ur Nu sjunger näktergalen)
A. Dvorak – Ur Symfoni nr 9, e-moll, ” Nya världen”
G. Rossini – William Tell, Ouvertyr
B. Andersson/B. Ulveus – Hemma (ur Kristina från Dufvemåla)
Sydamerikanska rytmer 

Dirigent: Joachim Gustafsson
Presentatör och sångsolist: Marie Arturén

Kulturskolans mellankör och slagverkselever

RESOR ÖVER HAV

I denna familjekonsert för alla barn mellan 7–90 år tar vi er med över haven för att med musikens hjälp få er att märka hur det låter och kan kännas! Tänk att få resa långt bort och uppleva havets alla skiftningar. Det finns de som måste resa bort från sina hem. Som kastar sig in i en för liten båt och som till slut kommer fram och behöver någonstans att kalla hemma. En resa kan vara äventyr, rädsla, vänner, storm och hemlängtan.

Sångerskan Marie Arturén, som är välkänd för Boråspubliken genom hennes många framträdanden med bred repertoar; jazz, allsång och teater. Hon leder oss tillsammans med Kulturskolans kör över haven. Med hjälp av musik försöker vi förmedla olika känslor, från prinsessan Leia i Star Wars och Glass Company, till Dvoraks kända symfoni Nya världen. Det blir kraftig storm tillsammans med Rossinis ouvertyr ur Wilhelm Tell för att slutligen komma till Hemma ur Kristina från Dufvemåla. En fantastisk resa som vi hoppas inte ska lämna någon oberörd. Producent för denna del av konserten är Helena Röhr, Malmö.

Ta gärna med barn och barnbarn till denna familjekonsert för att locka dem in i musikens underbara värld!

I konsertens andra avdelning byter vi helt fokus. Då blir det livliga sydamerikanska rytmer med sång och musik skriven av A. Tojar m.fl. Vår dirigent är ju nu även gästdirigent i Bogota, där han hämtat hem dessa tongångar. Där medverkar även Kulturskolans slagverkselever.

3 x B

21 mars 2017

Konsertfakta

Datum
Tisdag 21 mars

Konsertstart
19.00

A. Bruckner – Ouvertyr, g-moll
L. v. Beethoven – Symfoni nr 5, c-moll ”Ödessymfonin”
J. Brahms – Violinkonsert D-dur

Violinsolist: Christian Svarfvar
Dirigent: Joachim Gustafsson

3 x B

I kväll lyssnar vi till tre giganter, som skrev sin musik under 1800-talet. Alla har efternamn som börjar på B och bjuder på hög igenkänningsgrad. I den inledande ouvertyren från 1863 av österrikaren Bruckner hörs den mogna musik, som han senare skulle utveckla i sina symfonier, och här framkommer hans förmåga att få en relativt liten orkester att nå stora effekter.

Att Beethoven vid sekelskiftet kom som en stormvind in i den klassiska epoken är oomtvistat, och den 5:e symfonin från1808 startar med ett hotfullt knackande tema. Möjligen är det Beethovens känslor inför tragedin i sitt öde att tidigt bli döv, som här fått sin rytmiska form. När han skrev symfonin hade han en djup depression bakom sig, men nu hör man i sista satsen hur moll förbyts i dur. Kompositörens seger över sig själv!

När Brahms skrev sin enda violinkonsert 1879, hade han redan nått stor berömmelse som pianist. Genom sin bekantskap med violinisten Joachim fick han goda råd om hur solostämman skulle utformas. Dock tyckte denne att violinsolot var alltför svårt att spela, men Brahms höll fast vid sin ursprungliga konstnärliga idé.

Nu kommer den erfarne violinisten Christian Svarfvar till vår orkester och spelar denna numera högt uppskattade violinkonsert. Svarfvar har utbildats i Stockholm såväl som vid Julliard School i New York, där han fick slutomdömet ”Highest Honor”. Christians spel präglas av stor passion med en mycket sensibel och vacker ton.

OPERA FINALMENTE!

25 april 2017

Konsertfakta

Datum
Tisdag 25 april

Konsertstart
19.00

V. Bellini – Norma-ouvertyr
G Rossini – Ur Barberaren i Sevilla
G. Verdi – Ur La Traviata
G. Verdi – Slutscen ur Otello
G. Puccini – Slutscen akt 1 ur La Boheme
U. Giordano – Slutscen ur Andrea Chénier

Dirigent: Joachim Gustafsson

Sångsolister:
Ann-Christine Larsson, sopran
Mario Diaz, tenor

Solister från Högskolan för scen och musik i Göteborg

OPERA FINALMENTE!

Säsongens sista konsert kommer att bjuda på stor dramatik i form av finalpartier ur några av världens mest älskade operor. Vi kan utlova starka känslor, tragiska avsked och ond bråd död. Ja, myten om att alla dör i operans värld besannas i denna konsert. Förbered dig på följande, Otello är svartsjuk och mördar sin hustru och tar sitt eget liv.

I Giordanos opera Andrea Chénier befinner vi oss i den franska revolutionen. Chénier döms till döden på falska anklagelser. Maddalena, hans älskade, mutar en vakt, så att även hon sätts upp på de dödsdömdas lista för att få dö tillsammans med sin stora kärlek.

Ann-Christine Larsson har tidigare gästat Borås Symfoniorkester. Hon är verksam vid de stora operascenerna i Sverige och gästspelar även utomlands. Hon har med stor framgång kreerat roller av bl.a. Bizet, Mozart, Puccini, Stravinsky och Verdi.

Mario Diaz är bördig från Chile och har studerat vid Operahögskolan i Stockholm för bl.a. Nicolai Gedda. Diaz har en bred repertoar med ett visst specialintresse för den sena romantiken och verismen. 2009 utsågs han till professor vid Mozarteum i Salzburg.

JUBILEUMSKONSERT

19 SEPTEMBER 2017

Konsertfakta

Datum
Tisdag 19 september

Konsertstart
19.00

A. Dvorak – Stråkserenad, E-dur, sats nr 1

R. Wagner – Isoldes kärleksdöd ur
Tristan och Isolde

J. Rodrigo – Concierto de Aranjuez, sats nr 2

H. C. Lumbye – Konsertpolka för två violiner
och orkester

F. Chopin – Rondo à la Krakowiak, F-dur

P. Tjajkovskij – Pianokonsert nr 1, b-moll,
sats nr 3

A. Dvorak – Symfoni nr 8, ” Den engelska”, G-dur

Dirigent: JOACHIM GUSTAFSSON

Solister:
ANN-CHRISTINE LARSSON, sopran
MAGNUS GUTKE, gitarr
TAPANI STENROS, violin
ROLF MÅRTENSSON, violin
STEFAN LINDGREN, piano
LARS HÄGGLUND, piano

JUBILEUMSKONSERT

Det låter otroligt eller hur? Men i 25 år har Joachim arbetat med vår orkester och utvecklat den till en allt högre kvalité. Detta måste firas och vi har valt att engagera några av hans bästa vänner och kolleger som han arbetat med genom åren och göra en storslagen konsert! Denna är fylld av idel godbitar med stor variation.

Vi inleder med den vackra stråkserenaden av Dvorak, en kompositör som betytt mycket för Joachim. Därefter tolkar Ann-Christine Larsson ett av operavärldens vackraste parti: Isoldes kärleksdöd. Denna kan inte lämna någon oberörd. Gitarrkonserten de Aranjuez hör väl till de mest spelade och älskade av all klassisk gitarrmusik; här framförd av Magnus Gutke. Lumbyes Konsertpolka är ett livligt stycke som spelas av orkesterns konsertmästare Tapani Stenros och hans vikarie på posten Rolf Mårtensson. Stefan Lindgren, som har varit en återkommande gäst genom åren, har valt att bjuda oss på Chopins Rondo. Den för Boråspubliken välkände Lars Hägglund avslutar sedan den första avdelningen storslaget med inget mindre än tredje satsen ur Tjajkovskijs första pianokonsert. Vi avslutar med Dvoraks 8:e symfoni, som har en speciell plats i Joachims hjärta, då det var den symfoni, som han dirigerade vid sitt första framträdande tillsammans med BSO. Kom och fira med oss!

Vid denna konsert delas även 2017 års stipendium ur Weylerths fond II ut. 

NÄKTERGALARNA

14 NOVEMBER 2017

Konsertfakta

Datum
Tisdag 14 november

Konsertstart
19.00

C. Nilsson – Ofelias Klagan

E. Grieg – Jeg elsker dig

S. Hebbe – Fjorton år

Operastycken av: V. Bellini, G. Donizetti, C. Gounod, W.A. Mozart, G. Verdi

Dirigent: JOACHIM GUSTAFSSON

Operatrion Divine:
CAROLINE GENTELE, sopran
GABRIELLA LAMBERT-OLSSON, sopran
JAQUELINE MIURA, sopran

NÄKTERGALARNA

Med sitt sätt att presentera välkända operastycken, med glimten i ögat och med missionen att sprida opera till alla överallt, har de tre sopranerna sjungit sig in i våra hjärtan. I kvällens föreställning bjuds en skön blandning av operapärlor och traditionell musik och folkvisor.

Näktergalarna är ett musikaliskt drömspel om de tre världsstjärnorna Jenny Lind (känd över hela världen som den svenska Näktergalen), Christina Nilsson (känd för att ha skapat masshysteri utanför Grand Hotel) och Signe Hebbe (känd för att ha startat grunden för svensk scenskola). För manus står Cecilia Sidenbladh och för regi Stina Ancker.

Vi får vara med om ett fantasifullt möte mellan de tre ofattbart hyllade operastjärnorna som under 1800-talet tog hela världen med storm i en tid då kvinnor inte ens var myndiga eller hade rösträtt. Deras liv var otroligt dramatiska och händelserika. Två av dem kom från extrem fattigdom men blev enormt förmögna på sin sång. Det är en historia om tre ”osynliga” barn som tog plats i världen – med råge. Denna magiska historia innehåller både skratt och gråt, intriger och passionerad kärlek.

Divine framförde delar av föreställningen på den direktsända Nobelbanketten 2013.

I oktober 2016 spelade Divine Näktergalarna i Chicagos kulturhus, Preston Bradley Hall, och fick där ett mycket varmt mottagande.
I Stockholm har den spelats för fulla hus både på Confidencen och på Klarascenen på Stockholms Stadsteater.

Detta är första gången som Näktergalarna framförs tillsammans med en symfoniorkester.

Läs gärna mer om Divine på:
www.divineopera.se

JORDEN RUNT

4 FEBRUARI 2018

Konsertfakta

Datum
Söndag 4 februari

Konsertstart
14.00

Dan Bornemark – Fruktsallad

Dan Bornemark – Jorden Runt

John Williams – Star Wars

Dirigent: EMANUEL KLING

Keyboard och sång:
DAN BORNEMARK
HJÖRDIS BORNEMARK
SIGNE BORNEMARK
Kör:
BORÅS
KULTURSKOLA

JORDEN RUNT

Dan Bornemark har gått i mamma Gullans fotspår och gjort spännande musik för barn sedan tidigt 90-tal, ofta i samarbete med symfoniorkestrar. Dan arrangerar all musik själv, ett arv han förvaltar efter pappa Valter (som växte upp i Borås). Idag får vi höra Dan med döttrarna Hjördis och Signe, 13 respektive 11 år, tillsammans med barnkör och Borås Symfoniorkester.

När Dan drar igång med sitt berättande och showande, infinner sig en trivsam känsla både hos barn och vuxna med barnasinnet i behåll. Som vuxen gläder man sig speciellt åt hur han kan få en barnkör att både sjunga och agera på ett så naturligt och lustfyllt sätt.

Efter paus lämnar vi jorden och ger oss ut i dess omgivning. Emanuel Kling, som till vardags dirigerar Sveriges största amatörsymfoniorkester, Gothia Concentus, dirigerar här en välbesatt Borås Symfoniorkester i musiken till Star Wars. Denna Oscarsnominerade musik har kommit ur filmmusikmästaren John Williams hand liksom musiken till filmer som Skyskrapan brinner, Hajen, Närkontakt av tredje graden, ET och många fler. Ledmotivet till Stjärnornas Krig, som ni troligen känner igen, tillhör filmhistoriens mest kända verk.